U OVOM RUSKOM PLEMENU MUŽ I ŽENA IMAJU INTIMNE ODNOSE UZ SVEKRVU: Dok njih dvoje kreću da AKCIJAJU, ona im RADI OVO

Nakon svadbe mlada i mladoženja odlaze u njegov šaotr, gde im njegova majka, a njena svekrva sprema postelju, koju će od ostatka prostora odvojiti zavesama iz mladinog miraza.

Između Belog mora i poluostrva Tajmir žive Nenci, starosedeoci Sibira, a način života ovog ruskog plemena fascinira svet. Pored toga što žive u ekstremnim uslovima, oni i dalje poštuju običaje, koji se sa kolena na koleno prenose od prvih predaka. Ipak, običaj koji najviše intrigira, ali i šokira ljude, jeste onaj u vezi sa pravilom prve bračne noći.

Proces stupanja u brak, kada je ovo pleme u pitanju, vrlo je striktan i ne podleže slobodnoj odluci potencijalno zaljubljenog para. Za venčanje se pita se otac mlade, a prvu bračnu noć organzuje svekrva, mladoženjina mama.

No, stići ćemo do svadbe, prvo da se osvrnemo na njihov nesvakidašnji način života u teškim uslovima sibirskih zima, gde su temperature ponekad i -50 stepeni Celzijusa.

Godišnje Nenci prelaze i dve hiljade kilometara kako bi migrirali s letnjih na zimske pašnjake, seleći svoje kampove, piše Punkufer.

Zimi Nenci žive južno od delte reke Ob, a potom kreću prema severu poluostrva Jamal, gde se nalaze njihovi letnji pašnjaci.

Poluostrvo Jamal, koje je okruženo Severnim ledenim okeanom, na nenetskom jeziku znači “ivica sveta”, što otkriva ponešto i o tom negostoljubivom kraju, gde temperature padaju i do minus pedeset stepeni celzijusa. U tom kraju Nenci žive duže od hiljadu godina, prvenstveno zahvaljujući irvasima koji ih greju i hrane.

Irvas su im kućni ljubimac

Zanimljivo je kako mogu prepoznati pojedinačne životinje u krdu, a i svaka porodica ima svog posebnog irvasa koji je oslobođen vuče sanki. Taj irvas je poput kućnog ljubimca koji živi u porodici poput psa.

Irvasi pružaju Nencima sve što im je potrebno za preživljavanje. Kožom prekrivaju domove i tako se štite od hladnoće, a od krzna izrađuju odeću poput kaputa i čizmi, kao i pokrivače. Kosti se koriste za izradu sudova i delova sanki, a meso se jede sirovo, kuvano ili smrznuto. Krv irvasa je posebno cenjena kao bogat izvor vitamina. Osim irvasa, Nenci jedu i ribu, i to najčešće smrznutu.

Nenci žive u šatorima

Plemenski domovi su šatori od kostiju i kože, a njihova konstrukcija se može sastaviti i rastaviti za manje od dva sata. Zahvaljujući odličnoj izolaciji od irvasove kože, unutar šatora je toplo i ugodno čak i kada spoljne temperature padaju na desetine stepeni ispod nule. Kada im zatreba voda, žene iz plemena izlaze iz šatora s malim sankama i lopatom. Čisti sneg koji skupe zagreju u loncu iznad vatre kako bi se otopio, a vodu koriste za piće.

Nenci ne odmaraju

Nenci nemaju slobodne vikende jer briga o irvasima i skupljanje hrane zahteva svakodnevno zalaganje. Od posla se pak odmaraju samo jednom godišnje, kada se čitava zajednica okuplja na trkama sankama i druženju. Budući da se sneg na Arktiku otapa brže nego pre, Nenci moraju prilagoditi svoje rute klimatskim promjnama kako bi irvasi imali šta da jedu. Ove životinje uglavnom se hrane lišajevima koji rastu ispod debelog sloja snega, a njihovo jako čulo mirisa im omogućava traženje i pronalaženje hrane. Male jame koje krdo irvasa ostavlja za sobom predstavljaju neverovatan prizor u snegu.

Ovo pleme iz Rusije provodi i duga razdoblja u potpunom mraku – od novembra do januara kada u najsevernijim područjima sunce uopšte ne izlazi, što otežava opstanak i ljudi i životinja. Snežni slojevi su deblji, što znači da je irvasima teže da pronađu hranu, a život plemenu koliko-toliko olakšavaju baterijske lampe.

Neskvakidašnje svadbe i ugovaranje braka

Brak kao institucija veoma je poštovana u ovom ruskom plemenu. Ne ostavlja se kao slobodan izbor muškarcima i ženama, već postoji nešto što se zove ponuda za brak – putem posrednika.

Naime, kada primeti devojku, budući mladoženja se prvo konsultuje sa svojom porodicom, a onda sa posrednikom odlazi u šator mladinog oca, koji treba da da amin i ugovori cenu za svoju ćerku, ali i ponudi miraz.

Nakon što se ‘plate računi’ žrtvovanim jelenima i krznom, organizuje se venčanje gde se mladencima služi kuvano srce i jezik jelena, kao simbol ‘jednog srca i zajedničkog jezika u braku’.

Bizarno pravilo prve bračne noći

Nakon svadbe mlada i mladoženja odlaze u njegov šaotr, gde im njegova majka, a njena svekrva sprema postelju, koju će od ostatka prostora odvojiti zavesama iz mladinog miraza.

Kada se zavese spuste, onda su zvanično postali bračni par – ali, i dalje ne upražnjavaju intimne odnose.

Intimni čin dešava se drugog dana i to je vrhunac venčanja. Takođe, to je znak da je mlada prekinula sve odnose sa očevim klanom i dobila status zakonite žene u klanu, odnosno porodici svog supruga.

Izvor: Zena.blic.rs/Espreso.co.rs

Check Also

EVO ŠTA RADI DUŠKO TOŠIĆ U NEMAČKOJ DOK MISLI DA GA NIKO NE GLEDA: Slučajno snimljeno sve, a ona se ne odvaja od njega VIDEO

Duško Tošić odveo je ćerku Niku u Nemačku, kako bi zajedno, uživo pratili Evropsko prvenstvo. …