SUTRA JE MARKOVDAN: Večeras pre nego što legnete u krevet URADITE OVO kako nebi bili boležljivi cele godine

Tek što je prošao Đurđevdan, a sutra, 8. maja, čeka nas još jedna slava – Markovdan!

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra, 8. maja, slave Svetog jevanđelistu Marka, saputnika i pomoćnika apostola Petra. Markovdan je poznat i kao treći dan Đurđevdana.

Apostol i jevanđelista Marko (Jovan Marko) bio je sin bogate žene Marije (koja je bila prijatelj hrišćanima), jedan je od apostola (učenika) Isusa Hrista i autor prvog jevađelja.

Petar je Marka u svojoj poslanici nazvao duhovnim sinom.

Legenda kaže da kada je Marko bio sa Petrom u Rimu, vernici su ga zamolili da im napiše spasonosnu nauku Gospoda Isusa i Njegov život i čudesa.

Prema predanju, njegov ujak, Apostol Varnava i apostol Pavle, uzeli su ga u pratnju na prvom misionarskom putovanju u Antiohiju. Kasnije sa ujakom Varnavom odlazi na Kipar, a sa apostolima Petrom i Pavlom u Rim.

Sveti Petar postavlja Marka za episkopa i šalje ga u Misir da propoveda. Tako je Sveti Marko bio prvi propovednik Jevanđelja i prvi episkop u Misiru. Propovedao je u Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja prešao je u Aleksandriju.

U Aleksandriji Sveti Marko je osnovao crkvu Božju, postavio episkopa, sveštenike i đakone. Predanje ga smatra osnivačem Crkve u Aleksandriji. Umoren od neznabožaca, sahranjen je bio u Aleksandriji. Godine 828. njegovo telo ukrali su mletački trgovci i odneli ga u u Veneciju, gde danas leži njegov sarkofag u crkvi svetog Marka.

Apostol Marko je pisac, po vremenu pisanja, prvog Jevanđelja, koje nosi njegovo ime – Sveto Jevanđelje po Marku.

Evo šta večeras treba da uradite

Srpski seljak na Markovdan nije izlazio na njivu niti radio u polju jer je strahovao da će ga Sveti Marko kazniti olujom, gradom i gromovima.

Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san – što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a možda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako „izlečiti“ od pospanosti i bolesti.

Ako niste dremali na Svetog Đorđa, nemojte ni na Markovdan, jer ćete cele godine biti tromi i pospani.

Dakle, ako niste prespavali Đurđevdan, večeras lezite u neko normalno doba, kako biste ujutru bili čili, naspavani i veseli. A ako ste prespavali Đurđevdan, večeras lezite kad vam je volja i slobodno prespavajte i Markovdan.

Izvor: kurir.rs

Check Also

SUTRA JE VELIKI PRAZNIK – DUHOVI: Ovo URADITE obavezno kako biste u svoj dom doneli BLAGOSTANJE!

Duhovi ili Trojice su pokretni praznik, koji uvek pada u pedeseti dan od Vaskrsa. Posvećen …