Srbi, ovako se PRAVILNO KRSTITE – Mnogi ovde greše, a kada činite to na pravi način, praktično terate zle sile

Pogrešno je krstiti se “u vazduhu”, na brzinu, improvizovati krsni znak kratkim potezima.

Prema savetima pravoslavnih sveštenika odlazak u crkvu je nešto čega svaki pravoslavac i hrišćanin treba da se pridržava nedeljom. Liturgija i molitva su direktna su veza sa Hristom.

Ipak, odlazak u crkvu znači da morate da se obučete adekvatno, ali i da naučite kako se praktikuju svi rituali u crkvi. Za sve koji su se pitali da li se krste pravilno, evo odgovora.

U nastavku saznajte kako se pravilno krstimo.

Kako se krstimo?

Sve sveštene radnje i sve molitve osvećuju se znakom krsta. Krstimo se tako što u jedno saberemo tri prsta desne ruke – palac, kažiprst i srednji prst, a mali i domali prst savijemo na dlan.

Tri spojena prsta simbolizuju Sveto Trojstvo – Oca, Sina i Svetoga Duha, dok su dva prsta na dlanu simbol dvojstva Hristove prirode – božanske i ljudske. Sa tri sastavljena prsta dotičemo najpre čelo, posvećujući Bogu svoj um, i govorimo:

“U ime Oca”, zatim deo ispod grudi, posvećujući Bogu svoje srce, izgovarajući: “i Sina”, a na kraju dodirujemo desno pa levo rame, posvećujući Bogu svoju snagu, govoreći: “i Svetoga Duha”.

Završavamo sa “Amin”, što znači: “Neka tako bude”.

Pogrešno je krstiti se “u vazduhu”, na brzinu, improvizovati krsni znak kratkim potezima ispred sebe u znaku malog romba, ne dovršiti ga sasvim, a naročito ga zloupotrebljavati u sujeverne svrhe.

Znakom krsta – pod uslovom da smo se prekrstili ispravno – osvećujemo sebe, čitavo svoje biće. Krsnim znakom rasteruju se nečiste sile, njime se ispoveda naša vera u Boga i Vaskrsenje, kao sastavni deo naših molitava.

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Izvor: Srbijadanas.rs

Check Also

Danas na njen dan IZGOVORITE ove reči Bogorodici Trojeručici, za SPAS svoje PORODICE!

Po svom čudesnom isceljenju, Sveti Jovan Damaskin postao je monah u lavri Svetog Save Osvećenog, …