RIBA KOJU JEDE POLOVINA SRBA MOŽE IZAZVATI GUŠENJE I FATALAN ISHOD: Nećete verovati u ove podatke

Iako ih svi uglavnom jedemo bez ustručavanja, riblja kost uvek predstavlja opasnost od gušenja

Riba je neizostavna na svakoj srpskoj trpezi, najviše oslić, šaran, som i druge.

Iako ih svi uglavnom jedemo bez ustručavanja, riblja kost uvek predstavlja opasnost od gušenja.

Ribe sa najviše kosti su deverika i mrena.

Deverika je slatkovodna, riba, pripada redu šarana Cypriniformes, porodici šarana Cyprinidae i potporodici klena Leuciscus. Maksimalna dužina ove vrste je do 75 cm, maksimalna masa do 8 kg. Deverike se mreste od meseca, do meseca.

Deverika ima visoko, bočno spljošteno telo (posebno kod starijih primeraka i primeraka iz dubljih jezera). Prvih nekoliko godina Deverika je srebrnaste boje. Kasnije, leđa dobijaju zagasitozelenu boju, hrbat se izdiže, odvajajući srazmerno malu glavu, sa malim, niže postavljenim ustima. Usta su joj vrlo su mekana, sa predviličnim i viličnim kostima, a ždrelni zubi su jednoredni i ima ih po 5 na svakom petom škržnom luku. Posebna karakteristika deverike je izrazito dugo analno peraje, sa 26 – 31 žbica, a po nekim ruskim izvorima 24 – 33. Po broju žbica, ova vrsta se može razlikovati od crnooke Deverike sa 41 – 48 žbica špicera sa 39-46 žbica, nosare 20-25 žbica, i krupatice sa 22 – 26 žbica. Deverika može narasti do 75 cm dužine i do 6 kg mase, a životni vek može biti i do 20 godina, mada su najčešći primerci deverike od 30 – 40 cm dužine i 0,5 do 1,5 kg mase.

Ako vam se manja, mekša riblja koščica zarije, prilepi o nepce ili u gornje delove digestivnog trakta, po tvrdnjama alasa, ljubitelja ribolova, najčešće ne morate da jurite u ambulantu, već sami sebi možete pomoći.

Da se oslobodite riblje koščice iz pomenute regije, potrebna vam je samo kora hleba. Pre nego što progutate zalogaj kore, malo je izlomite presavijanjem, da popuca, kako bi lakše “pokupila” riblju koščicu. Tu koru hleba nemojte žvakati, jer se time potpuno smanjuje mogućnost da se koščica odlepi. Dakle, gutajte zalogaj po zalogaj kore hleba sve dok ne prestane iritantan, neprijatan osećaj.

Ukoliko u predelu digestivnog trakta imate jaku bol, najverovatnije vam se zarila veća koščica, a tu vam jedino lekar može pomoći. Odlazau ordinaciju ne odlažite već idete što pre, nikako nemojte čekati jutro.

Izvor: espreso.co.rs

Check Also

NOVI SVEDOK VIDEO GDE SU BACILI TELO DANKE ILIĆ?! Osumnjičeni za njeno ub*stvo napravili kobnu grešku TOG dana

Danka Ilić koja je nestala u Banjskom polju, ubijena je istog dana – 26. marta …