PLATIĆETE KAZNU DO 50.000 DINARA: Mogu da vam blokiraju račun i NEŠTO JOŠ GORE ako vam ISTEKNE OVAJ DOKUMENT

Lična karta se najčešće izdaje i produžuje na 10 godina

Većina građana zna da sa ličnom možemo da putujemo u pet država, a s druge strane, malo ko zna da se bez nje može ići u zatvor do 30 dana ili platiti kazna od čak 50.000 dinara.

Što je jednako loše, kad vam istekne lična karta rizikujete i blokadu bankovnog računa pa je pitanje da li ćete moći i da platite tu kaznu.

Lična karta se najčešće izdaje i produžuje na 10 godina. Dovoljno dug period da mnogi zaborave kada bi trebalo da produže važenje ovog dokumenta.

Ipak, za mnoge “zaboravne Tome” postoji i neko ko misli o roku važenja njihovih ličnih karti – to su uglavnom banke.

– Stigao mi je mejl sa obaveštenjem da mi za mesec dana ističe rok važenja lične karte i upozorenjem da će mi račun nakon isteka važenja lične karte biti privremeno blokiran dok ne produžim taj dokument – ističe N. I. (30) za “Blic”.

Kako kaže, usledila je jurnjava s vremenom.

– Pošto ne mogu tako lako da izađem s posla nisam odmah predala zahtev u policijskoj stanici da mi se produži važenje lične karte. Iskreno, nisam baš ni verovala da će mi odmah po isteku lične karte biti blokiran račun, pa sam predala zahtev za produženje nekoliko dana pre isteka, naglašava sagovornica.

Potom se uverila koliko su banke ozbiljne.

– Prvog dana pošto mi je istekla lična karta račun mi je blokiran. Iz banke su me o tome obavestili putem mejla i poručili da mogu samo da primim novac na račun, ali ne i da uzimam sa računa. Ja sam im rekla da sam predala zahtev policiji za produženje lične karte i da sada čekam da mi izdaju taj dokument – opisuje N. I.

Ipak, pronađeno je zadovoljavajuće rešenje.

– Iz banke su tražili da im slikam i pošaljem samo potvrdu iz policije da sam predala zahtev da mi se produži lična karta. To sam i učinila i oni su odmah skinuli blokadu sa računa. Kako su mi rekli u banci, to im je mera bezbednosti kako neko ne bi zloupotrebio moja dokumenta i podigao novac sa računa – zaključuje N. I.

U policijskoj stanici se u proseku čeka oko sedam dana na izdavanje nove lične karte pošto se preda zahtev za to. Međutim, u Beogradu nije moguće naći slobodan termin za predaju zahteva u naredne tri nedelje, usled velikog broja građana.

Različite kazne zbog lične karte

Inače, prema Zakonu o ličnoj karti predviđene su drastične kazne za svakog ko nema važeću ličnu kartu iako je na to dužan. Sankcija u tom slučaju iznosi 50.000 dinara ili do 30 dana zatvora.

Takođe, prema tom zakonu zaprećena je novčana kazna od 5.000 dinara za svakoga ko u propisanom roku ne vrati ličnu kartu nadležnom organu radi poništenja ili ne prijavi nestanak odnosno pronalazak lične karte.

Izvor: blic.rs

Check Also

“Na trenutak nam je ZASTAO DAH” Trojica planinara tokom potrage za Milanom iz Niša naišli na MISTERIOZNE TRAGOVE – Otkrili šta su zatekli u NEPRISTUPAČNOM delu planine

Potraga za Milanom Đorđevićem (41) iz Niša traje i dalje na Suvoj planini, u delu …