PECAO JE RIBU I OSETIO NEPODNOŠLJIV SMRAD: Izvukao je mrežu a zbog onoga ŠTA JE NAŠAO UNUTRA postao je MILIONER

Otkrio je da dolazi iz njegove mreže

Halid Al Sinani, ribar iz Omana, postao je milioner nakon što je u mreži pronašao nešto ljigavo, ali jako vredno. Za ulov je dobio dva miliona dolara (oko 229.660.000 dinara).

Ribar je u mreži našao tzv. ambru, redak proizvod kitovog probavnog sistema koji se naziva i “plutajuće zlato”. Tu kitovu bljuvotinu vrlo cene proizvođači parfema. Ambra se koristi u proizvodnji parfema jer omogućava da miris duže traje.

Al Sinani je medijima ispričao kako je nakon ribolova krenuo kući i tada je osetio strašan smrad. Otkrio je da dolazi iz njegove mreže. Srećni ribar rekao je kako će se prestati da se bavi ribolovom i milione potrošiti na luksuzniji život.

Ambra je izlučevina kitova ulješura. Potrebne su godine kako bi narasla i smatra se da kitove štiti od oštrih i teških stvari koje mogu da progutaju. U okeanima pluta godinama pre nego što dođe do obale. Uticaj sunca i slane morske vode ambru pretvaraju u mekanu, sivu masu.

Najveća ambra pronađena je 1913. godine u Australiji i bila je teška 455 kilograma. U prošlosti su je smatrali afrodizijakom. Ambra koju je našao Al Sinani teži oko 60 kilograma, piše Daily Mail.

Prvo odbojna, a onda prefinjena

Iako na prvi pogled odbojna, pod uticajem sunca, morske vode i atmosfere, ambra poprima svetliju boju, od srebrno-sive do zlatno-žute nijanse, sve dok na kraju ne postane potpuno bela. Tada i njen miris dobija prefinjenu i blagu, slatkastu zemljanu notu.

Izvor: espreso.co.rs

Check Also

OVO SE NIKADA DO SAD NIJE DESILO: Prestonici preti jak udar TORNADA – Građanima NAREĐENO da ne izlaze napolje

Stanovnici Moskve zamoljeni su da se danas uzdrže od izlaska napolje po lošem vremenu zbog …