OVO SU SKUPE ”IGRAČKE” KOJE JE KOSTA PRE ZLOČINA KORISTIO: Ovo je svakako iznenađujuće

Puške za airsoft imaju realističan izgled i optimalan rad

Dečak (13) koji je ubio 8 drugara i čuvara škole aktivno je trenirao airsoft – igra za odrasle u kojoj nose replike pravog oružja, ali ne koriste municiju već loptice u kojima je vazduh. Među modelima za ovaj sport nalaze se i kalašnjikovi, sačmare i snajper.

Oružarka Ana Simonović objasnila je danas da je dečaka na treninge “airsofta” dovodio otac i to su zajedno trenirali, što je kako je navela “antistres igra današnjice” i nema limit u godinama kao ni “paintbol”. Simonović je istakla da po njenom mišljenju ne postoji manjkavost po pitanju Zakona o posedovanju oružja i municije, čak smatra da je taj zakon previše strog.

Šta je airsoft?

Puške za airsoft imaju realističan izgled i optimalan rad, postoje one koje su od plastike i one koje su od metala i punog drveta – gde težinom odgovaraju realnom oružju.

Ovo “oružje” ima identičnu i optiku kao bilo koje pravo oružje, jedino što se razlikuje jeste municija – koje u airsoftu nema.

Svi prodavci ovih pušaka i pištolja navode da su replike tog oružja u prodaji zabranjene za mlađe od 16 godina, ali zato na zvaničnom pravilniku piše da je sport zabranjen za mlađe od 18 godina, odnosno da je “licima mlađim od 18 godina zabranjeno učestvovanje na Airsoft susretima koje organizuju članovi Airsoft zajednice Srbije”.

Skupa cena opreme

Replike oružja i zaštitna oprema koja je neophodna su skupi. Cene oružja u Srbiji zavisnosti od opreme kreću se od oko 100 evra do preko 500 evra.

Zaštitna oprema je minimalno oko 200 evra.

Ljudi koji treniraju airsoft moraju imati uz sebe i papir koji je neka vrsta dozvole odnosno garancije o “oružju”.

Pravila u airsoftu

Strogo je zabranjeno skidanje maske na terenu. Pre ulaska u “sigurnu zonu” obavezno je odvajanje okvira od replike uz kontrolno “pucanje”. U “sigurnoj zoni” je strogo zabranjeno “pucanje”. Replika sve vreme mora biti zakačena za remnik. Remnik sve vreme mora biti oko vrata igrača.

Nije dozvoljeno:

Skupljanje kuglica sa poda. Donošenje svojih kuglica. Korišćenje replika koje nisu klupske. Korišćenje zaštitnih naočara i maski koje nisu klupske.

Na svakom od sajtova koji prodaju opremu stoji upozorenje da su replike pištolja i pušaka zabranjene za osobe ispod 16 godina.

Inače, otac dečaka je potvrdio da je oružje koje je njegov sin koristio za krvavi pir, bilo u njegovom vlasništvu, saznaje “Telegraf.rs”.

– Otac je rekao da je u sefu držao puške i pištolje. Da je sve bio pod šifrom i da mu nije poznato kako je njegov sin istu saznao. Priznao je da je sina sa 12 godina vodio u streljanu i rekao koju. Otac je rekao da se njegov sin osećao odbačeno, ali da ništa nije primetio. Sin mu je često govorio da se nije uklapao u društvo – kaže izvor blizak istrazi.

Izvor: telegraf.rs/espreso.co.rs

Check Also

ŠOKANTNI DETALJI: Dvostruko hapšenje u slučaju Danke Ilić – Novi dokazi otkrivaju užasnu istinu!

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, nakon čega su …