NEĆETE VEROVATI KADA PROČITATE: Ovoliko godina ima Si Đinping, bio je oženjen čak ovoliko puta

Dve godine nakon dolaska na vlast, Si je 2015 ukinuo politiku jednog deteta, nakon 35 godina

Si Đinping kineski je političar i predsednik NR Kine, generalni sekretar KP Kine, član Politbiroa Stalnog Centralnog komiteta KP Kine i predsednik Centralne vojne komisije. 29. novembra 2012. objavio je geopolitiku koju će Kina nastaviti pod svojim vođstvom — kineski san.

Rođen je u Pekingu. Mlađi je sin Si Čongsuna, komunističkog veterana, jednog od osnivača komunističkog gerilskog pokreta u provinciji Šansi i bivšeg zamenika premijera NR Kine. Od 1975. do 1979, studirao je hemijski inženjering na Univerzitetu Đinghua.

Godine 1972, postao je član Saveza komunističke omladine, a 1974. član Komunističke partije Kine[1]. Tokom izgradnje svoje političke karijere od 1982. godine, služio je u nekoliko kineskih provincija. Godine 1990, postao je predsednik Partijske škole u Fudžouu, a 2000. guverner provincije Fuđen. Godine 2002, postao je član Petnaestog sastava Centralnog komiteta KP Kine, a mandat mu je nastavljen i tokom Šesnaestog sastava. U 2007. godini je nakratko bio sekretar KP u Šangaju.

Na Sedamnaestom kongresu KP Kine, oktobra 2007, Si je postao jedan od devet članova Politbiroa Stalnog Centralnog komiteta KP Kine, što ga je učinilo jednom od najuticajnijih ličnosti u kineskoj politici. Dana 15. marta 2008. izabran je za potpredsednika NR Kine. Ove pozicije verovatno ga čine naslednikom Hu Đintaoa na mestu predsednika NR Kine i sekretara KPK, odnosno vođom tzv. pete generacije vođstva.

Nakon završetka Olimpijskih igara, Si je postavljen za predsednika Komiteta za pripreme organizovanja 60. godišnjice NR Kine, koja je proslavljena 2009. godine.

Privatni život

Bio je oženjen dva puta. 1980-ih se venčao sa Ke Linging, ćerkom diplomata Ke Huaa, ambasadora NR Kine u Londonu. Brak je nakon nekoliko godina završio razvodom. Potom se 1987. oženio za poznatu pevačicu Peng Ljuan s kojom ima kćer Si Mingze, koja trenutno pod pseudonimom studira na Harvardu.

Si poseduje diplomu iz hemijske tehnologije i doktorat iz političkih nauka.

Vođa Kine

Na Osamnaestom kongresu KPK 2012. godine, delegati su ga 8. novembra izglasali za sledećeg predsednika Kine. Dana 15. novembra, Kongres ga je izabrao za novog sekretara Komunističke partije Kine, predsednika Centralne vojne komisije KPK i potpredsednika NR Kine.

Nacionalni narodni kongres izabrao ga je, 14. marta 2013, za novog predsednika Kine, sa 2.952 glasa za, jednim protiv i tri odsutna.

Odmah nakon preuzimanja funkcije predsednika, uputio se u diplomatske posete Rusiji, Tanzaniji, Južnoafričkoj Republici i Republici Kongo.

Dve godine nakon dolaska na vlast, Si je 2015 ukinuo politiku jednog deteta, nakon 35 godina.

Razvio je sopstvenu ideologiju Si Đinpingova misao o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru.

Si Đinping je rođen 1. juna 1953. godine i ima 69 godina.

Izvor: espreso.co.rs

Check Also

Umrla poznata rijaliti zvezda!

Svi se opraštaju od poznate zvezde. Nik Mavar, mornar u rijalitiju o ekstremnom ribolovu “Najsmrtonosniji …