NA ŽALOST TO NISU USPELI: O stanju devojčice povređene u ”RIBNIKARU” doktorica rekla sledeće

U dečjoj klniici u Tiršovoj teško povređena devojčica i dalje je životno ugrožena

Profesor dr Dušica Simić, načelnica anestezije na Dečjoj klinici u Tiršovoj kaže za RTS da devojčica ima metak u glavi koji nije mogao da bude izvađen i da je i dalje u kritičnom stanju. Lekari se bore za njen život i prognoza je neizvesna, dodaje Simićeva. U dečjoj bolnici u Tiršovoj okupili su se anesteziolozi, među kojima i oni koji su zbrinjavali povređene u dve tragedije.

U Urgentnom centru je devetoro pacijenata, troje iz OŠ “Vladislav Ribnikar” i šestoro iz Mladenovca. Tri pacijenta su i dalje u teškom stanju.

Iz smederevske bolnice i poslednji pacijent je pušten na kućno lečenje.

U dečjoj klniici u Tiršovoj teško povređena devojčica i dalje je životno ugrožena.

Prof. dr Dušica Simić, načelnica anestezije na toj klinici kaže za RTS da devojčica ima metak u glavi koji nije mogao da bude izvađen i da je u kritičnom stanju.

Lekari se bore za njen život i prognoza je neizvesna, dodaje Simićeva.

“Izuzetno je bilo teško čuti vest o pucnjavi. Očekavali smo više od tri pacijenta koja su stigla u Tiršovu.”

Najteže pored šoka što se tako nešto desilo, za Simićevu je bio pogled njene glavne sestre: ona nije znala u tom trenutku šta se dešava s njenim detetom koje pohađa jednu od obližnjih škola.

“Bilo je potresno videti šta proživljava a uspela je i pored toga da svoj posao obavi besprekorno”, ističe Simićeva.

Obuka za anesteziologe koji primarno ne leče decu

U Srbiji radi samo 50 dečjih anesteziologa a upravo se u Tiršovoj održava obuka za lekare koji obično ne zbrinjavaju decu. Došli su anesteziolozi iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije, a prijavljno je njih oko 130.

Naglašava da su edukacije za takve lekare specijaliste veoma važne budući da se intenzivno lečenje, anesteziologija, reanimacija deteta potpuno razlikuju u odnosu na odrasle.

“Da doktori koji obično ne rade sa decom ne prolaze svake godine kroz ovakve obuke, postojala bi velika opasnost da se naprave greške”, naglašava Simićeva.

Prema njenim rečima, učestvuju izuzetno dobri strani predavači, organizuju se radionice gde se vežbaju veštine neophodne za rad.

Izvor: espreso.co.rs

Check Also

NOVI SVEDOK VIDEO GDE SU BACILI TELO DANKE ILIĆ?! Osumnjičeni za njeno ub*stvo napravili kobnu grešku TOG dana

Danka Ilić koja je nestala u Banjskom polju, ubijena je istog dana – 26. marta …