GRAĐANI OBAVEZNO PLATITE: Inače će se OVO desiti sa posmrtnim ostacima vaših najbližih

Ukoliko ste mislili da dovoljno što ste 10 godina od kada je vaš srodnik preminuo redovno plaćali zakup grobnog mesta, grdno ste se prevarili.

U toku godine građani Republike Srbije u obavezi su da plaćaju nekoliko poreza. Jedan od tih obaveznih godišnjih izdataka je i plaćanje grobnog mesta.

Ukoliko ste mislili da dovoljno što ste 10 godina od kada je vaš srodnik preminuo redovno plaćali zakup grobnog mesta, grdno ste se prevarili, jer prema našem zakonu i nakon isteka deset godina od smrti pokojnika – plaćanje mora da se nastavi.

Kako nam objašnjavaju iz JKP “Pogrebne usluge” Beograd, propisi nalažu da je rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu 10 godina, a nakon ovog perioda, korisnik, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da isti produže, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava, kao i da je plaćena naknada za proteklo vreme počivanja. Navedena naknada se prema odredbama pomenute odluke plaća za period od jedne do pet godina unapred, najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za koji je ova naknada već plaćena.

Cenovnik
– 1.466,00 dinara godišnje za grob,

– 1.024,00 dinara godišnje za kasetu u kolumbarijumu (kaseta u zidu – za smeštaj dve urne)

– 2.065,00 dinara dinara za kasetu u rozarijumu (samostojeća kaseta na zemlji za smeštaj 4 urne),

– Od 1,755.00 do 6.764,00 dinara godišnje za grobnice i

– Od 1.557,00 do 6.232,00 dinara godišnja naknada za uređenje i održavanje površine groblje (u zavisnosti od veličine grobnice).

Cene pomenutih naknada se nisu menjale od avgusta 2019. godine.

Iz JKP “Pogrebne ulsuge” Beograd za kraj dodaju da građani imaju mogućnost da izvrše besplatnu on-lajn proveru statusa svojih uplata za grobna mesta, a omogućena je i uplata dugovanja na više mesečnih rata. Pored šaltera grobalja, korisnici mogu da izvrše uplate e-bankingom, m-bankingom, ili platnim karticama na veb sajtu preduzeća.

Izvor: republika.rs

Check Also

ŠOKANTNI DETALJI: Dvostruko hapšenje u slučaju Danke Ilić – Novi dokazi otkrivaju užasnu istinu!

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, nakon čega su …