DRŽAVA DAJE NOVAC, ISKORISTITE OVU PRILIKU: Evo kako da dobijete i do 5.000 evra PRIJAVA U TOKU

Podrška od 250 do 5.000 evra u zavisnosti od kategorije vozila

BEOGRAD – Prodaja električnih automobila u svetu skočila je za 55 odsto za godinu dana, Kina prednjači sa 60 odsto, ali i sve više evropskih zemalja ulazi u trku na ovom tržištu.

Srbija takođe podstiče zaokret ka električnim vozilima i daje subvencije koje idu i do 5.000 evra.

Podrška od 250 do 5.000 evra u zavisnosti od kategorije vozila, odnosi se samo na vozila koja imaju isključivo električni, kao i hibridni pogon i to je apsolutno u sladu sa “zelenom politikom” kojoj stremi ceo svet.

Srbija sada subvencije daje za nabavku mopeda, motocikala, tricikala, četvorocikala, automobila kao i vozila za prevoz najviše devet lica, odnosno teretna do 3,5 tona mase.

Za nabavku mopeda i lakog tricikla predviđena je subvencija od 250 evra, a za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl, lak i težak četvorocikl 500 evra.

Kupovina putničkih i teretnih vozila subvencionisaće se isplatom iznosa od 2.500 do 5.000 evra. Za subvencije mogu da konkurišu pravna lica, preduzetnici i fizička lica, osim taksista koji su već iskoristili subvenciju za obnovu svog voznog parka.

Subvencionisana kupovina vozila sprovodi se isplatom iznosa na ime učešća za finansijski lizing za kupovinu novog vozila ili plaćanja dela kupoprodajne cene novog vozila.

Zahtevi do oktobra

Zahtevi za dodelu subvencija podnose se zaključno sa 31. oktobrom, a resorno Ministarstvo će vršiti dodelu subvencija po pristiglim, urednim zahtevima, do visine ukupno raspoloživih sredstava.

Moped i tricikl

U prvoj kategoriji našli su se električni moped i laki tricikl i za njihovu kupovinu od države je moguće dobiti 250 evra. Za električni moped kaže se da nema velike troškove i da se može voziti po ceni od 0,35 dinara po kilometru. Maksimalna brzina mu nije veća od 45 km/h, a snaga motora od 4 kW i to je isto slučaj i za električni tricikl.

Električni skuter (moped) mora da se registruje svake godine. Procedura je ista kao kod klasičnog mopeda, piše Blic. Pristojan može da se kupi za oko 1.500 do 2.000 evra. Cena može da ide i znatno naviše, ukoliko uzimate „ozbiljniji“ model ili dodajete razne opcije kao što su baterija većeg kapaciteta.

Neki električni skuteri imaju mogućnost lakog vađenja baterije, tako da možete jednu da izvadite i stavite na punjenje, a drugu ubacite i nastavite vožnju. Cena dodatne ili zamenske baterije zavisi od mnogo faktora, pa to proverite pre kupovine samog skutera.

500 evra za 5 kategorija vozila

Za kategorije vozila vrste od L3 – do L7 od države je moguće dobiti 500 evra. Reč je o sledećim modelima:

L3 – motocikl – vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina prelazi 45 km/h

L4 – motocikl sa bočnim sedištem – vozilo sa tri točka čija brzina prelazi 45 km/h

L5 – teški tricikl – vozilo na tri točka čija brzina bez obzira na način prenosa prelazi 45 km/h

L6 – motorno vozilo sa četiri točka: čija težina nije veća od 350 kg, što ne uključuje masu baterija; najveća brzina ne prelazi 45 km/h

L7 – teški četvorocikl, težina nije veća od 400 kg, odnosno 550 kg za vozila za prevoz tereta, što ne uključuje masu baterija ako je reč o električnim vozilima.

Za putnička vozila do 5.000 evra

Treća kategorija koja se odnosi na M1 vozila odnosno na putnička vozila sa najviše devet sedišta i laka teretna vozila isključivo na električni pogon izdvojiće se oko 5.000 evra.

Četvrta kategorija se odnosi na vozila vrste M1 i N1 koja se pokreću na hibridni pogon uz obavezu da se punjenje može ostvariti i iz spoljnog izvora električne energije kao i za električna vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km – 3.500 evra.

Peta kategorija vozila vrste M1 i N1, odnosno vozila koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima bar jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon, pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila- 5.000 evra.

Ocena je da je najveći problem u Srbiji zbog kojih se ovi automobili ne koriste mnogo jeste cena, a sa dobijanjem subvencija ovaj problem bi mogao da bude bar malo rešen. Pored toga postoji problem mrežne infrastrukture, kao i dostupnosti brzih punjača kojih prema nekim podacima ima smo 70 dostupnih.

Izvor: blic.rs/kurir.rs

Check Also

ŠOKANTNI DETALJI: Dvostruko hapšenje u slučaju Danke Ilić – Novi dokazi otkrivaju užasnu istinu!

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, nakon čega su …