DRAMATIČNO U REGIONU! Ljudi se evakuišu u Hrvatskoj, u ovim gradovima KRITIČNO

Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelivanje reke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca kao i izlivanje reke Otuče iz korita u opšini Gračac.

Reka Zrmanja se juče prelila preko zaštitnog zida na području grada Obrovca. Izlila se i reka Otuča iz korita u opšini Gračac, gde su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe CZ sa čamcima za evakuaciju. HAK je objavio koji putevi zbog toga zatvoreni.

Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelivanje reke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca kao i izlivanje reke Otuče iz korita u opštiniini Gračac, gde su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe CZ s čamcima za evakuaciju.

Nadležne službe su na terenu, a evakuišu se stanovnici čije su kuće najugroženije. U 21,45 sati aktiviran je Štab civilne zaštite grada Obrovca.

“Opšina Gračac je pod poplavom, u Žabarici, naselju samog centra Opštine Gračac u mnoge je kuće ušla voda, a četiri su porodice evakuirane u nedjelju uveče”, rekao je Hini pročelnik HGSS-a Josip Brozičević.

Dodao je da HGSS-u iz Gospića i Zadra u pomoć dolaze spasioci iz Šibenika i Splita.
Štab civilne zaštite opštine Gračac je aktiviran u nedjelju nešto pre 13 sati zbog preteće poplave, a načelnica Štaba Natalia Turbić poziva sve koji nisu na sigurnom da pozovu Županijski centar 112, te će tako preko Štaba svi ugroženi dobiti pomoć.

Pojasnila je da je do poplave došlo zbog izlivanja reke Otuče, porasta podzemnih voda i obilne kiše, a pod vodom su svi niži tereni u opštini, veliki prostor.

“KIC Napredak smo pripremili za smeštaj većeg broja ljudi, kao sklonište za sve one koji neće imati kuda, a Državna interventna jedinica Civilne zaštite i vatrogasci spasioci HGSS su na licu mesta i brinu o svemu“, rekla je Turbić.

Kaže da su na terenu varogasci zadarske Javne vatrogasne trupe, dobrovoljni vatrogasci iz Gračaca, Zadra, Pakoštana i Filip Jakova.

Paralelno sa evakuacijom najugroženijih porodica traju pripreme za sve druge vidove pomoći.

„Za sada je teško reći u koliko kuća je voda prodrla i još prodire, ali ima porodica čije kuće imaju vodu, ali su odbile da se evakuišu, jer mogu da se nastanjuju na spratu i ne žele da se evakuišu i napuste svoj dom“, rekao je načelnik HGSS-a Brozičević, napominjući da im pomažu premeštanjem nameštaja i slično.

U većem delu zemlje kolovozi su mokri i klizavi, a ponegde ima i magle. Zbog obilne kiše ponegde na kolovozu se zadržava veća količina vode. Veći rizik od odrona postoji na putevima u planinama i na Jadranskoj magistrali (DC8), javlja HAK.

Izvor: alo.rs

Check Also

Snažan zemljotres potresao Crnu Goru! Podrhtavanje se osećalo na 70 kilometar udaljenosti!

Potres je registrovan 78 kilometara od Podgorice, odnosno 23 kilometra od Gacka u Bosni i …