DOŽIVELA JE MOŽDANI U 39.GODINI: Simptome nije imala, ali sve moli da PROČITAJU NJENO UPOZORENJE dok ne bude kasno!

„Pre moždanog udara nisam imala nikakve simptome i ništa nije upućivalo da bih mogla da ga doživim sa 39 godina“, započinje svoju priču za za 24sata.hr Ivana Plechinger Kovačić, pevačica i voditeljka na radiju.

„Bila je nedelja. Probudila sam se i sagnula da isključim punjač mobilnog iz struje. Odjedanput mi se zacrnilo pred očima“. U prvom trenutku učinilo joj se da je crnilo pred očima koje je doživela slično onome što joj se povremeno znalo dogoditi kad bi se naglo sagnula, ali ubrzo je shvatila da se događa nešto čudno.

„Bila sam dezorijentisana. Znala sam da sam u svojoj kući, ali nisam znala u kojoj sam sobi. Povikala sam i dozvala supruga i zamolila ga da me odvede ispred ogledala. Naime, setila sam se mnogih saveta koje sam do tada pročitala o tome kako možete da prepoznate jeste li doživeli moždani udar.

Uspela sam prstom da dotaknem vrh nosa, nasmejala sam se i u odrazu videla da mi strana usne nije spušena i zaključila sam: Super, nije moždani! Ipak, kako je nešto i dalje bilo čudno, suprug me je odvezao u bolnicu“, kaže Ivana. Ali, imala je peh – magnetna rezonanca nije radila, a skener mozga nije pokazao ništa. Lekari su joj preporučili da se hitno zakaže za magnetnu rezonancu, a kad je za šest dana uspela da dođe na red, lekar ju je nazvao i rekao: Imali ste infarkt mozga.

„Tada sam prošla niz analiza i nakon svega doživela da mi lekari kažu da znaju šta mi se dogodilo, ali ne i zašto. Rekli su mi da sam savršeno zdrava, ali nisam znala šta bih s tim“. Tada je počela da čita i istražuje o tome koji su mogući uzroci moždanog udara i sama je sebi neke stvari uspela da objasni.

„Počela sam istraživati o tome šta je to stres, koji su njegovi uzroci i shvatila da je u njegovoj osnovi uvek strah, i to bilo koje vrste. U vreme kad mi se dogodio moždani zaista sam živela u strahu jer sam napustila jedan posao, a drugi još nije krenuo, a morali smo platiti porez na kuću za koji nismo znali kako ćemo ga platiti“, priča Ivana. Strahovala je hoće li moći da otplatit taj porez, osigura deci školovanje kakvo je mislila da treba da imaju. Tada je shvatila koliko su takva razmišljanja besmislena.

„Kad sam shvatila šta se moglo dogoditi, da su moja deca mogla ostati bez mene, shvatila sam koliko je sve to besmisleno“, kaže Ivana. Kako je dotad spoznala da je druga strana svakog straha ljubav, počela je da obraća pažnju na pozivitne stvari u životu i radi na tome da ljubavlju prevlada strahove, te da postavi nova pravila.

„Odlučila sam da izbegavam sve što mi izaziva stres, izbacila sam „moranje“, kao i ljude koji su toksični, umesto da me pune energijom. Biram i filmove i serije koje gledam. Nastojim da izbegnem zabrinjavanje, jer ono ograničava čoveka da napravi pozitivne promene u životu“.

U međuvremenu, Ivana je izgubila oca, što je bio podsticaj da napiše knjigu o tom gubitku i o svojoj bolesti. Danas često govori o moždanom udaru koji je doživela i tome što je iz svega naučila, jer želi da pomogne ljudima da se lakše nose sa sličnom situacijom.

„Ne bih htela da plašim ljude, moja poruka nije da sad svi treba da strahujete od toga hoćete li doživeti udar. Činjenica je da se moždani ne događa često mladim ljudima, niti postoje simptomi pomoću kojih se može predvideti. Nema bolova i to najčešće nije nešto od čega se umire. Postoje stvari koje možete učiniti za sebe da biste ga sprečili i verujem da o tome treba govoriti“, kaže Ivana i dodaje da je reč o savetima koje je čula od lekara, ili se na svojoj koži uverila da su korisni.

Ovo je njenih 10 saveta za prevenciju:

1. Izbacite strah iz svog života
Često se preterano mučimo stvarima koje nisu bitne, ili onima koje ne možemo promeniti, što nikuda ne vodi.

2. Redovno se pregledajte
Naročito ako u porodici imate nekoga ko je doživeo moždani ili srčani udar zbog ugruška krvi, što je bio uzrok srčanog udara koji je doživeo moj otac, kao i mojih problema.

3. Slušajte sami sebe
I slušajte savete lekara ili ljudi koji su doživeli moždani udar, ali vodite računa da osluškujete sami sebe i ono što vam „govori“ vaš organizam.

4. Aspirin na dan
Uzimajte samo u dogovoru s lekarom, jer čuva od stvaranja ugrušaka koji mogu biti kobni za srce ili mozak. Aspirin se preporučuje ljudima koji imaju kardiovaskularne probleme, ili onima koji su preživeli srčani ili moždani udar.

5. Omega 3 masne kiseline
Vrlo su korisne za krvne sudove, a naročito koristim one s dodatkom DHA, što mi je pomoglo da se rešim migrena.

6. Vežbajte
Kretanje je vrlo važno za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

7. Pazite šta jedete
Ishrana je jedan od ključnih koraka prevencije bolesti krvnih sudova. Zato pazite šta jedete, odnosno šta unosite u organizam hranom. I pre moždanog udara bila sam vegetarijanka, pa nisam morala da pravim velike promene.

8. Pijte dovoljno vode
Voda hidrira organizam, ima važnu ulogu u transportu hranljivih materija kroz organizam, rad svih organa i eliminiše toksine iz tela.

9. Pojačajte unos vitamina B
Vitamini B grupe veoma su važni za zdravlje mozga., a to se posebno odnosi na vitamin B12.

10. Klonite se stresa
U tome vam može pomoći svakodnevna meditacija, ali i uopšteno pozitivan stav prema životu i pozitivno razmišljanje.

Izvor: stil.kurir.rs/24sata.hr

Check Also

EVO ŠTA RADI DUŠKO TOŠIĆ U NEMAČKOJ DOK MISLI DA GA NIKO NE GLEDA: Slučajno snimljeno sve, a ona se ne odvaja od njega VIDEO

Duško Tošić odveo je ćerku Niku u Nemačku, kako bi zajedno, uživo pratili Evropsko prvenstvo. …