DA BI CELA PORODICA BILA ZDRAVA: Izgovorite danas OVE reči, verujte u snagu molitve

Sveti besrebrenici Kir i Jovan važe za milosrdne i čudotvorne svetitelje koji su život proveli lečeći i pomažući ljudima.

Kir je, prema predanju, najpre živeo u Aleksandriji i kao lekar je lečio ljude kako silom Hristovom tako i fizičkim lekovima. Savetovao je bolesne da pokajanjem i molitvom očiste dušu od greha, a da će tako povratiti i zdravlje.

Nakon što je rimski car Dioklecijan počeo da progoni hrišćane, Kir se sklonio u Arabiju gde se zamonašio. Vrlo brzo se pročuo kao veliki čudotvorac, pa su bolesni iz celog kraja počeli da mu dolaze i traže pomoć.

Upravo tu Kir je upoznao Jovana, rimskog oficira u Edesi koji je došao da ga vidi. Legenda kaže da je susret ove dvojice bio toliko sudbonosan da su, čim su ugledali jedan drugoga, shvatili da su njihovi životi i misija koju imaju ispunjeni jedino kad su zajedno, i da se nikada više nisu rastajali.

Živeli su mirno i u slozi sa drugim monasima sve dok nisu čuli da u gradu Kanopu vojnici muče jednu ženu i njene tri ćerke zato što su hrišćanke. Svetitelji su otišli tako i hrabrili stradalnice da ne pokleknu u svom verovanju i ostanu verne Hristu. Nakon što su one pogubljene uhapšeni su i Kir i Jovan i, posle muka i tamnovanja, zajedno pogubljeni 311. godine.

Hrišćani veruju da, kako su za života pomagali i lečili ljude, ovi svetitelji to i sada rade. Njihove mošti smatraju se čudotvornim, a crkva u svojim arhivama čuva bezbrojne slučajeve izlečenja od raznih bolesti koja su se dogodila kraj njih.

Sveti Kir i Jovan smatraju se zaštitnicima bratske ljubavi, prijateljstva i iskrenog drugarstva. Veruje se da će oni priteći u pomoć svim onima čije je prijateljstvo stavljeno na iskušenja. Ako je drugarstvo iskreno i pravo, Sveti Kir i Jovan će pomoći i svaka nevolja će biti prevaziđena.

U nekim krajevima Srbije, ovi svetitelji slave se isključivo kao veliki čudotvorci i vidari. Ljudi ih naročito prizivaju u pomoć kada imaju problema sa nesanicom, kao i pri osvećenju vode i hrane. Veruje se da će oni, kako od duhovnog, tako i od telesnog otrova, zaštititi sve koji im se danas pomole. Zato će porodice danas, u mnogim krajevima, pre ručka zapaliti sveću i pomoliti se Svetom Kiru i Jovanu čak iako im nije slava.

Legenda kaže da to donosi zdravlje i sreću celoj porodici. “Čudesa svetih Tvojih mučenika, darovao si nam kao stenu neoborivu, Hriste Bože: Njihovim molitvama razori savete zlorečitih i osnaži žezal carstva, kao Jedini Blag i Čovekoljubac.”

Izvor: stil.kurir.rs

Check Also

SUTRA JE VELIKI PRAZNIK – DUHOVI: Ovo URADITE obavezno kako biste u svoj dom doneli BLAGOSTANJE!

Duhovi ili Trojice su pokretni praznik, koji uvek pada u pedeseti dan od Vaskrsa. Posvećen …