ČUDO SE PONOVILO: Kada su izneli mošti Svetog Vasilija Ostroškog, stigao je znak sa NEBA (VIDEO)

Sve je podsećalo na 1996. godinu kada su prvi put ulicama Nikšića pronešene mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

I ovog 12. maja 2016. godine padala je kiša, koja je stala onoga trenutka kada je litija, u pratnji više hiljada građana, krenula ulicama Nikšića.

Litiju su predvodili miitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i Ternopoljsko i Kremenjecki Sergije, episkopi, zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, australijsko novozelandski Irinej, budimljansko nikšićki Joanikije, niški Jovan, pakračko slavonski Jovan, brojni arhijereji, sveštenstvo i monaštvo. Episkop budimljansko nikšićki je podsetio na prvu litiju, veliku kišu i narod koji je dočekao mošti sveca, kao i na Amfilohijevu izjavu da je dobro što je pala kiša da „spere naše grehe, da se Bogu i jedni drugima približimo“.

– Posle 20 godina opet nas je orosila, nešto manje. Nadamo se da smo uznapredovali duhovno – kazao je Joanikije.

Mitropolit Sergije je podsetio na trenutna dešavanja u Ukrajini, na podele, stradanja crkve, bratoubilački rat.

– Verujemo da se kroz svenarodno pokajanje možemo vratiti Bogu, dobiti njegov blagoslov i izmiriti se jedni sa drugima. Naš narod i naša crkva moleći se tako molimo se sa ljubavlju i za one koji su protiv nas i neprijatelji vere i crkve, bez zlobe i mržnje, sa željom da se izmire sa Bogom i da budemo jedno – kazao je Sergije.

On je nikšićkoj Sabornoj crkvi poklonio kopiju ikone Presvete bogorodice Počajevske, koja se nalazi u Uspenskoj Počajevskoj lavri. Litiji su prisustvovali ambasadori Ruske federacije Sergej Gricaj i Srbije Zoran Bingulac, predstavnici Vlade Srbije Miroljub Radosavljević i Jovana Stojinović i Republike Srpske Dragan Davidović, kao i bivša ambasadorka Ukrajine u Crnoj Gori Oksana Sljusarenko i ruski bokser i poslanik u Dumi Nikolaj Valujev.

Izvor: srbijajavlja.rs

Check Also

SUTRA SU LETNJE ZADUŠNICE: Ovo morate obavezno da URADITE inače duše vaših pokojnika NEĆE IMATI MIR

Na ovaj dan se molimo Bogu za oprost grehova naših predaka kako bi njihove duše …