Ispod jednog od svetskih čuda, gde hrle milioni ljudi, pronađena TAJNA GROBNICA: Ona bi mogla da bude ključ za rešenje misterije (VIDEO)


Vesti

Svet

Ispod jednog od svetskih čuda nađena tajna grobnica: Ona bi mogla da bude ključ za rešenje misterije

Iskopana grobnica sa 12 ljudskih skeleta i artefaktima u drevnom jordanskom gradu Petri

Mreža zidova unutar grobnice nije viđena nigde drugde u Petri

Nedavnim iskopavanjem u srcu drevnog jordanskog grada Petre, podno isklesanog mauzoleja Al Hazne (riznica), otkrivena je grobnica sa 12 ljudskih skeleta i artefaktima za koje se procenjuje da su stari najmanje 2.000 godina.

Riznica, PetraFoto: Andre Pain / EPA;

Riznica, Petra

Arheolozi na čelu sad dr Pirsom Polom Krizmanom, izvršnim direktorom Američkog istraživačkog centra, iskopali su drevnu grobnicu. Tim je proučavao Al Hazne nakon višegodišnjih spekulacija da dve grobnice nađene ispod leve strane mauzoleja 2003. nisu jedine tajne podzemne komore.

Blic preporučuje

Ta teorija je ostala nepotvrđena – sve do sada.

Petra jedno od svetskih čuda

Petra je 2000-ih proglašena za jedno od novih sedam svetskih čuda, zbog svoje jedinstvene arhitekture i mnogih misterija koje i dalje okružuju grad. Dok su stručnjaci vekovima vodili rasprave o svrsi Haznea, najpopularnija teorija je da ovaj spomenik služi kao mauzolej, iako u samoj građevini nisu nađeni skeletni ostaci, navodi CNN.

Scena iz filma Indijana Džons i poslednji krstaški pohod

Foto: Paramount Collection / Everett / Profimedia

Scena iz filma Indijana Džons i poslednji krstaški pohod

Al Hazne poseti stotine hiljada turista godišnje i prikazan je u više filmova, uključujući “Indijanu Džonsa i poslednji krstaški pohod” iz 1989.

Skeleti 12 osoba, artefakti i mreža zidova

Ranije ove godine su arheolozi konačno dobili dozvolu da upotrebe moćan radar za snimanje ispod površine tla unutar osetljivog spomenika i tako došli do odgovora na dugogodišnje slutnje. Iskopavanjem je otkrivena netaknuta grobnica u strukturi Al Haznea sa 12 ljudskih skeleta i širokom kolekcijom zagrobnih artefakata. Sem skeleta, među najupečatljivijim otkrićima u novootkrivenoj grobnici je i mreža zidova koji dele prostoriju – strukturna karakteristika kakva nije viđena nigde drugde u drevnom gradu.

– Ljudi misle da poznaju Petru. Oni prepoznaju Riznicu. Ali svi oni prolaze a pod našim nogama ima mnogo više toga – rekao je Krizman.

Ovo otkriće bi, kako piše “Njujork tajms”, moglo da bude ključno za dalje otkrivanje misterija Petri, koju su izgradili drevni Nabatejci kao svoju prestonicu oko četvrtog veka pre nove ere. Uprkos tako značajnim i trajnim otiscima, malo je poznato o nomadskom, arapskom kraljevstvu koje je pripojeno Rimskom carstvu 106. godine.

Grobnica starija od spomenika?

Krizman veruje da grobnica datira iz vremena pre izgradnje strukture Al Haznea i da se nalazila pod zemljom, ispred čuvenog objekta napravljenog od ružičastog kamena.

Istraživači sada rade na preciznijem datiranju skeletnih ostataka. Dr Ričard Bejts, geofizičar i profesor Univerziteta Sent Endruz u Škotskoj, rekao je da oni datiraju negde između 400. godine p.n.e i 106, “tačno usred nabatejske civilizacije”.

Riznica, Petra, skeletni ostaci

Foto: @usatodaytravel/X / Drustvene mreze

Riznica, Petra, skeletni ostaci

Više pitanja nego odgovora

Za Krizmana, Bejtsa i njihove kolege, ovo otkriće više produbljuje misteriju Petre nego što je rešava.

– Da li ćemo ponovo sve zatvoriti i čekati dok ne dobijemo dovoljno novca za dalje istraživanje? Postoje i druge praznine unutar Petre i područja Riznice koje tek treba da se otvore – rekao je Bejts.

Krizman se nada da će uslediti još otkrića – i više fondova.

– Ja sam veoma optimističan. Verujem da ćemo nastaviti ovaj posao. Ima još mnogo toga da se sazna – rekao je on o saradnji američkih i jordanskih istraživača, preneo je “Njujork tajms”.


Blic

Check Also

“Neka joj je alal. Nije bitan novac, ali OTIMANJE pevačici mikrofon iz ruku je za svaku osudu”: Pevačica udarila na Jovanu Jeremić nakon što je na svadbi uzela 1.000 EVRA

Zabava Pevačica udarila na Jovanu Jeremić: “Nije bitan novac, ali otimanje pevačici mikrofon iz ruku …