Amerikanci postali meta širom sveta: Muškarac oženio Filipinku, pa ga napali i kidnapovali teroristi

Ako se potvrdi da se radi o kidnapovanju radi otkupa, to bi bio najnoviji podsetnik na probleme na južnim Filipinima, gde žive muslimanske manjine u pretežno rimokatoličkoj naciji.

Policija u gradu Sibuko pokušala je da pronađe osumnjičene i njihovu žrtvu, koju su identifikovali kao Eliota Onila Istmana (26) iz Vermonta, nakon prijavljene otmice u četvrtak uveče.

 – Želimo da uverimo javnost da činimo sve što je u našoj moći da spasimo žrtvu. Tražimo od javnosti da odmah pruži sve informacije koje bi mogle da pomognu u istrazi o prijavljenoj otmici – navode iz policije.

U dva policijska izveštaja koje je Asošiejted pres video, navodi se da je stanovnik Sibuka Abdulmali Hamsiran Džala prijavio policiji da su se četvorica muškaraca u crnoj odeći, naoružani puškama M16 i predstavili se kao policajci, nasilno odveli Istmana, koji je pokušao da pobegne.

Filipinske vlasti nisu odmah dale detalje o Istmanu, ali se pretpostavlja da se radi o Amerikancu koji je oženio Filipinku iz Sibuka Jalu.

Mirovni sporazum iz 2014. između vlade i Islamskog oslobodilačkog fronta Moro, najveće od nekoliko muslimanskih separatističkih grupa, znatno je ublažio rasprostranjene borbe na jugu. Nemilosrdne vojne ofanzive su tokom godina oslabile manje naoružane grupe poput ozloglašene nasilne grupe Abu Sajaf, značajno smanjivši otmice, bombaške napade i druge napade.

Grupa Abu Saiaf, koju su Sjedinjene Države i Filipini okarakterisali kao terorističku organizacija, izdanak je višedecenijskih muslimanskih separatističkih nemira na jugu i izvršila je masovne otmice radi otkupa, odrubljivanje glava i bombaške napade pre više od dve decenije.

Oni su ciljali američke i druge turiste, od kojih je većina oslobođena nakon plaćene otkupnine. Nekoliko je ubijeno, uključujući Amerikanca koji je izgubio život dok je filipinska vojska pokušavala da spasi njega i njegovu suprugu 2002. godine u prašumi u gradu Siravaj u blizini Sibuka.

Srbija Danas/Kurir

Izvor: Srbija Danas

Check Also

PLJAČKA VEKA U HRVATSKOJ Bivši policajac ukrao POLA MILIONA EVRA snimajući bankomate, pljačkao kuće zagrebačke elite

Vesti Svet Osumnjičeni muškarac u Zagrebu ukrao pola miliona evra iz bankomata uz pomoć skrivenih …