" Dežurne učenice su ležale mrtve, čuvar takođe" Potresna ispovest nastavnice fizičkog o kobnom danu u Ribnikaru

Kako je na samom početku objasnila, ona nije predavala odeljenju VII-2, u razredu gde je maloletni ubica kobnog 3.maja počinio masakr, međutim, tog jutra čas je držala odeljenju koje je pohađala ubijena devojčica Sofija Negić.

– Tog jutra došla sam u školu pre prvog časa koji sam imala u odeljenju VII-4. Na ulazu u školu videla sam dežurne učenice koje su tog jutra prvi put bile dežurne. Sećam se da je Ana Božović odmah dotrčala kod mene u zagrljaj, prvo mi je rekla: “Nastavnice, vidite kako smo lepe”. Tog dana je bilo slikanje. Prišla sam u drugoj dežurnoj učenici, zagrlila i nju i poželela im lepo dežurstvo – započela je nastavnica fizičkog svoje izlaganje.

Ona se, potom, uputila ka odeljenju u kom je imala prvi čas. Prema njenim rečima, Sofija i još jedna devojčica tog dana nisu bile raspoložene za čas napolju.

– Takav sam odnos imala sa njima, pa čim sam videla da su neraspoložene, rekla sam im: “Sad će nastavnica da dođe da vas zagrli”. Otišli smo svi zajedno u svlačionicu, a Sofija i još jedna devojčica zadržale su se u toaletu. Kroz pola minuta čuo se zvuk niz hodnik. Pomislila sam da su petarde, potrčala sam i naletela na devojčicu koja mi je rekla: “Nastavnice, ovo je ozbiljno, ovo nisu petarde, videla sam obezbeđenje kako pada” – kroz plač je govorila nastavnica.

Muk i jezivi prizori

Nastavnica fizičkog je, kako kaže, decu odmah odvela u salu i rekla im da ostanu tu u tišini. U školi je tada zavladao muk dok su trajali pucnji, u dva tri navrata, prema njenim rečima, čula se vriska i ništa više.

Otišla sam gore i zatekla jezivi prizor. Dežurne učenice su ležale mrtve, čuvar takođe. Pored mene je proletela razredna VII-2, domar koji je urlao i tetkica. Otišla sam odmah kod dece do sale, u tom momentu nisam znala da li je jedan terorista u školi ili više njih, nisam imala pojma šta se dešava. Sve dok nisam izašla iz škole nisam znala da je reč o masakru – završila je u suzama nastavnica.

Posle nastavnice, za govornicu je stao Mirko Repac, radnik firme koja je obezbeđivala školu. On je na današnjem suđenju ispričao kako je čuo za masakr.

– Ja u tom momentu nisam bio u školi, bio sam na svom radnom mestu, ali sam non stop inače u kontaktu sa dvojicom radnika obezbeđenja Slobodanom Savatićem i Draganom Vlahovićem. Njihov zadatak je bio da prate kretanje dece i da ne dozvole ulazak u školu nekih trećih lica. Tog 3. maja od svog supervizora sam čuo da je došlo do pucnjave u školi, odmah sam zvao njih dvojicu, nijedan mi se nije javljao. Potom sam pozvao i drugi školski telefon, tad mi se javio muški glas i rekao mi: “Sad ne možete da ih dobijete, zovite za sat vremena” – rekao je Repac koji je zadužen između ostalog i za ubijenog čika Dragana.

Prema njegovim rečima, drugi školski čuvar koji je bio u školi tog jutra javio mu se posle pola sata i rekao mu da je bila pucnjava u školi, a potom je dodao da su svi iz firme koja obezbeđuje školu otišli na lice mesta.

“Tražimo saslušanje razredne i objašnjenje zašto nije pomogla deci”

Suđenje se nastavlja 5. decembra kada bi trebalo da svedoči između ostalog i razredni starešina VII-2 Dragana Tomić, koja je inače pozivana već tri puta, međutim, do sada u ovom postupku nijednom se nije pojavila.

Advokat Snežana Dunjić koja zastupa porodicu Dukić naglasila je na kraju suđenja da ostaje pri predlogu da se pozove Dragana Tomić.

– Tražimo da se razredna sasluša, postavlja se pitanje zašto razredna izbegava dolazak ovde. Tri puta je pozvana, tri puta se nije pojavila. Pored svega, od krucijalne je važnosti da se ispita zašto nije ušla da pomogne deci, kad je u dva navrata bila na štoku vrata svog odeljenja nakon što je dečak ubica pucao, a pre nego što je ušao profesor geografije – rekla je advokatica.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Veruje se da ovih 5 stvari u kući simbolizuju sreću i blagostanje, nikad nemojte da ih bacate!

Stara narodna verovanja, koje mnogi ljudi i dalje poštuju, kažu da određene predmete iz kuće …