Uživo JAHJA SINVAR JE UBIJEN, ALI RAT NIJE GOTOV! Objavljeni snimak likvidacije šefa Hamasa mogao bi IZRAELU DA SE OBIJE O GLAVU, Hezbolah tvrdi da prelazi na novu fazu sukoba

Sinvar je rođen u Kan Junisu, a za vođu Hamasa u Gazi izabran je 2017. Imenovan je početkom avgusta za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu.

Sinvar (61) stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži u enklavi.

  • Lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen je u sredu u južnom Pojasu Gaze
  • Izraelski premijer poručio da “rat nije gotov”
  • Zapadni lideri pozivaju na oslobođenje talaca i kraj rata
  • Hezbolah tvrdi da prelazi na novu, eskalirajuću fazu u ratu
  • Kaled Mešal imenovan za vršioca dužnosti šefa Hamasa

Izraelska vojska je preko godinu dana tragala za vođom Hamasa, koji je nestao u Gazi nedugo nakon što je organizovao masakr 7. oktobra. Evo kako je Izrael pronašao i ubio vođu Hamasa.

Kako je izgledao poslednji dan Jahje Sinvara možete pročitati ovde.

IDF objavio je snimke za koje kaže da prikazuju poslednje trenutake života vođe Hamasa, Jahja Sinvara. Kako se može videti, kuća je potpuno u ruševinama, a lider Hamasa navodno sedi ranjen u fotelji.

.

Foto: x screenshot / EPA;

.

Sve najnovije informacije sa Bliskog istoka pratite uživo na sajtu “Blica”.

11:38 – Kac kritikovao Gutereša jer nije pozdravio Sinvarovu smrt

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac kritikovao je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zbog ćutanja nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara i optužio ga da promoviše “ekstremnu antiizraelsku i antijevrejsku agendu”.

“Gutereš nije pozdravio eliminaciju arhiteroriste Jahje Sinvara, baš kao što je odbio da proglasi Hamas terorističkom organizacijom nakon masakra 7. oktobra”, napisao je Kac na Iksu, preneo je “Tajms of Izrael”.

On je dodao da ce Ministarstvo spoljnih poslova da nastavi da ga “Gutereša tretira kao personu non grata i da će nastaviti da mu zabranjuje ulazak u Izrael”.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvaće kasnije danas specijalni bezbednosni sastanak uz učešće ministara vlade i bezbednosnih zvaničnika u vojnom štabu Kirja u Tel Avivu, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, prenose mediji na hebrejskom jeziku.

Sastanak će biti usredsređen na mogućnost napretka u pregovorima o sporazumu o taocima u svetlu njegove smrti, navode mediji.

10:31 – Snimak bi mogao da se Izraelu obije o glavu: “Okolnosti smrti Sinvara će ojačati duh otpora”

Snimak koji prikazuje poslednje trenutke Sinvara izazvao je niz reakcije pristalica koji sugerišu da ga zapis prestavlja kao herojsku ličnost.

Iranska misija pri UN saopštila je danas da će okolnosti smrti lidera Hamasa Jahje Sinvara ojačati “duh otpora”.

“Kada su američke snage izvukle raščupanog Sadama Huseina iz podzemne rupe, on ih je molio da ga ne ubiju uprkos tome što je bio naoružan. Oni koji su Sadama smatrali svojim modelom otpora na kraju su propali”, navela je iranska misija pri UN na platformi X, preneo je “Gardijan”.

Iz misije su istakli da kada se muslimani budu ugledali na “mučenika Sinvara koji stoji na bojnom polju u borbenoj odeći i na otvorenom, a ne u skrovištu, okrenut prema neprijatelju, duh otpora ce ojačati”.

“On će postati uzor omladini i deci koja ce nastaviti njegov put ka oslobođenju Palestine. Dokle god postoje okupacija i agresija, otpor ce trajati, jer mučenik ostaje živ i izvor inspiracije”, naglasila je iranska misija pri UN.

10:03 – Fon der Lajen: Smrt Sinvara značajno slabi Hamas

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da će ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara, koji se smatra jednim od glavnih organizatora napada na Izrael prošle godine, značajno oslabiti Hamas.

“Njegova smrt svakako značajno slabi Hamas”, navela je Fon der Lajen u četvrtak uveče na konferenciji za novinare, nakon samita lidera EU u Briselu.

09:44 – Netanjahu: Rat se može završiti sutra ako Hamas položi oružje i vrati taoce

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u izjavi na engleskom jeziku nazvao je ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara “početkom kraja” rata u Gazi.

– Za narod Gaze imam jednostavnu poruku – ovaj rat se može završiti sutra. Može se završiti ako Hamas položi oružje i vrati naše taoce. Izrael će garantovati bezbednost svih onih koji vrate naše taoce. Ako neko naudi zarobljenicima, Izrael će ga uloviti i izvesti pred lice pravde – poručio je Netanjahu.

On je dodao da se osovina terora koju je, kako je naveo, izgradio Iran “ruši pred našim očima.

– Vladavini terora koju je iranski režim nametnuo svom narodu i narodima Iraka, Sirije, Libana i Jemena doći će kraj – istakao je Netanjahu.

09:21 – Osnivač Pink Flojda pozvao na međunarodnu izolaciju Izraela

Osnivač britanske rok grupe “Pink Flojd” Rodžer Voters pozvao je na međunarodnu izolaciju Izraela nakon ubistva lidera palestinskog militantnog pokreta Hamas Jahje Sinvara.

“Izrael je nasilni, ludi, genocidni kult, dosta je bilo! Dakle, nema više fudbala, nema Evrovizije, ništa više. Gotovo je. Izrael se diskvalifikovao. Crveni karton. Napustite teren”, napisao je on na platformi Iks.

Voters je naveo da je “svetu potrebna slobodna, demokratska Palestina od reke do mora”.

08:57 – “SAD su Izraelu dale obaveštajne podatke za praćenje lidera Hamasa”

“OVO JE IZRAELSKA OPERACIJA” Pentagon kaže da SAD nije učestvovala u likvidaciji Jahje Sinvara, ali evo kako su POMOGLI SAVEZNIKU

08:29 – Libanski mediji: Kaled Mešal imenovan za vršioca dužnosti šefa Hamasa

Jedan od lidera Hamasa, Kaled Mešal, imenovan je za vršioca dužnosti lidera tog militantnog pokreta nakon likvidacije Jahje Sinvara, javlja libanska televizija LBCI, pozivajući se na izvore.

Mašal je sada je odgovoran za svu komunikaciju sa ključnim stranama uključenim u pregovore i pitanja zarobljenika, prenosi libanski TV kanal.

08:12 – IDF tvrdi da je ubijen još jedan komandant Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je u vazdušnom napadu na jug Libana ubila još jednog komandanta Hezbolaha.

IDF tvrdi da je ubijen komandant Hezbolahovog kompleksa u mestu Tajbe na jugu Libana, Mohamed Husein Ramal. U saopštenju se navodi da je Ramal odgovoran za planiranje i izvođenje terorističkih aktivnosti protiv Izraela, prenosi “Tajms of Izrael”.

07:51 – Uhapšen stanovnik istočnog Jerusalima zbog planiranja terorističkog napada

Jedan stanovnik istočnog Jerusalima uhapšen je nakon što je utvrđeno da planira teroristički napad na porodice talaca, saopštila je danas izraelska policija i Šin Bet.

U zajedničkom saopštenju navode da je osumnjičeni (22) planirao da napadne civile na jednom od nedeljnih skupova podrške taocima u Tel Avivu kao čin osvete za rat koji je u toku između Izraela i Hamasa u Gazi.

07:24 – Hezbolah tvrdi da prelazi na novu, eskalirajuću fazu u ratu nakon ubistva Sinvara

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da prelazi na novu, eskalirajuću fazu u ratu protiv Izraela nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, u kojoj će koristiti navođene rakete za gađanje izraelskih vojnika.

Hezbolah je u saopštenju naveo da je od početka kopnene ofanzive u Libanu 1. oktobra izraelska vojska izgubila 55 vojnika, a da je njih više od 500 ranjeno, prenosi Rojters.

Jahja Sinvar

Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Jahja Sinvar

07:09 – Izraelski mediji: “Ubijeni telohranitelj vođe Hamasa Jahje Sinvara radio u UNRWA”

Jedan od telohranitelja Jahje Sinvara, koji je ubijen zajedno sa vođom palestinskog pokreta Hamas, radio je kao nastavnik u Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), prenosi portal Ynet, pozivajući se na izvore u Pojasu Gaze.

Prema navodima tog medija, “dvojica terorista eliminisana zajedno sa Sinvarom bili su njegovi telohranitelji”. Jedan je, kako navodi izraelski portal, radio kao nastavnik u UNRWA, a drugi je bio visoki bezbednosni zvaničnik Hamasa.

06:53 – Netanijahu: Izrael je izravnao račun sa Sinvarom, ali rat nije gotov

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, da rat na Bliskom istoku još uvek nije gotov, a da palestinska militantna grupa neće ostati na vlasti u Pojasu Gaze.

– Građani Izraela, Jahja Sinvar je mrtav. Odgovoran za najveći masakr nad Jevrejima od Holokausta, arhiterorista koji je ubio hiljade Izraelaca i oteo stotine građana je ubijen od strane naših herojskih vojnika. Račun je plaćen – rekao je Netanijahu.

On je članove palestinskog Hamasa upozorio da će njihovi lideri ”biti eliminisani”, dodavši da će svakom militantu koji oslobodi taoce i spusti oružje, biti dozvoljeno da ”ode i nastavi da živi”.


Blic

Check Also

KRISTIJAN GOLUBOVIĆ ĆE POBEĆI SA "FARME"?! Blizak prijatelj ispričao nepoznate detalje o njemu, a onda raskrinkana i Jelena Golubović: Verujem da ona čeka da…

Kristijan Golubović i Jelena Golubović jedni su od glavnih aktera na “Farmi“. Na ovu temu …