POGLEDAJTE SNIMAK SILOVITOG NAPADA NA RUSKE VOJNIKE Zastrašujuća eksplozija kasetne municije, eksperti u čudu: “Ne postoji samo ATACMS” (VIDEO)


Vesti

Svet

Pogledajte snimak silovitog napada na ruske vojnike na poligonu: Eksperti u čudu

Ukrajinske oružane snage koristile su moćno oružje dugog dometa ATACMS koje je isporučilo SAD da gađaju poligon koji koriste ruske snage, objavljeno je nakon što se pojavio video koji prikazuje posledice napada.

.Foto: @wartranslated/X / screenshot

.

Snimci dronom objavljeni na društvenim mrežama navodno pokazuju eksplozije na lokaciji u jugoistočnom ukrajinskom regionu Zaporožja, koji je delimično okupiran od strane Rusije i koji je proglasio aneksiju regiona bez obzira na delimičnu okupaciju.

Video prikazuje ruske trupe i vojnu opremu pre nego što je kasetna municija eksplodirala. Snimak, na kojem nije naveden datum nastanka, nije nezavisno potvrđen, piše Njuzvik.

“Uništavanje neprijateljskog ljudstva gađanjem poligona ATACMS patronama“, navodi se u saopštenju ukrajinskog Telegram kanala Divizije Tivaz uz priloženi video.

Američki ATACMS (Armi Tactical Missile Sistem), proizvođača Lockheed Martin, može da ispaljuje HIMARS municiju i pogađa ciljeve udaljene i do 450 kilometara, što ukrajinskim snagama daje, barem u teoriji, mogućnost da napadaju duboko u rusku teritoriju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prvi put potvrdio u oktobru 2023. da su njegove snage koristile ATACMS na bojnom polju protiv Rusije u operaciji koja je “izvedena veoma precizno“, ne otkrivajući dalje detalje.

Snimci dronom u maju su navodno pokazali desetine ruskih vojnika na meti ATACMS-a u ukrajinskoj oblasti Lugansk, koja zajedno sa regionom Donjecka čini Donbas.

ATACMS ili M30?

Najnoviji snimak je takođe podelio Iks nalog Var Translated, koji je citirao ruski Telegram kanal Militari Informer koji komentariše “neprijatelj koristi sistem sličan ruskom ‘dron + taktički raketni kompleks’“.

A poznati vojni analitičar Rob Li je takođe opisao kako je postojao “uticaj ukrajinske kasetne municije ATACMS na ruske vojnike na poligonu”, ali je proukrajinski Telegram kanal Iks Special Kherson Cat sugerisao da je možda korišćena druga municija koje su isporučile SAD..

“Neki (ili zapravo mnogi) ukrajinski Telegram kanali imaju snažnu želju da svaki napad kasetnom municijom HIMARS nazovu napadom ATACMS, zaboravljajući da postoje kasetne rakete M30”, navodi se u objavi.

Uz post su bila priložena četiri video snimka napada, uključujući i jedan iz regiona Zaporožja, za koji se u postu navodi da je “verovatnije” da će biti napad kasetnom municijom M30 jer se kaže da ATACMS ima više bombi i pokriva veći radijus.

(Jutarnji.hr)


Blic

Check Also

Новак частио своју ташту овим скупоценим поклоном, вреди више од три милиона евра… Погледајте о чему је реч

Пре четири године Новак и Јелена Ђоковић купили су предивну кућу од Елене Караман и …